Yksi tapa ylläpitää suomen kielen taitoa on podcastien kuuntelu. Itse kuuntelen podcasteja esimerkiksi silloin, kun tiskaan, kävelytän koiraa tai virkkaan.
Aloin kuuntelemaan podcasteja kesällä 2022 ennen muuttoa Suomeen. Olin juuri valmistunut yliopistosta, jossa opiskelin suomea pääaineena neljä vuotta ja luulin osaavani paljon sanoja ja kaikki kieliopin säännöt, mutta elävän kielen kuunteleminen olikin todella vaikeaa: en pystynyt erottamaan sanoja toisistaan ja sen takia en ymmärtänyt, mistä podcastissa puhuttiin. Toivoin vain, että ajan myötä totun suomalaiseen puhetapaan ja alan ymmärtämään enemmän. Näin tapahtuikin! Kuuntelemalla opin uusia sanoja ja fraaseja sekä suomen kielen intonaatiota ja ääntämistä. Se helpotti elämääni: kun tulin Suomeen, pystyin ymmärtämään luentoja ja suomenkielisiä kavereitani.
Nykyään podcastien kuuntelu auttaa minua käynnistämään aivot suomen kielelle: jos tiedän, että minulla on kokous tai vaikka lääkäriaika, kuuntelen matkalla sinne suomenkielistä podcastia.
Kirjoitan tätä artikkelia, koska tiedän omasta kokemuksestani, että podcastien kuunteleminen on aluksi vaikeaa. Lupaan, että se alkaa tuntumaan helpommalta ajan myötä!
Tässä on muutama vinkki podcastien kuuntelemiseen:
Podcast-suositukseni
Seuraavaksi esittelen podcasteja, joista voi aloittaa!
Kirjallisuuspodcast | Kielibuusti
Podcast on tarkoitettu suomenoppijoille ja jokaisesta jaksosta löytyy teksti ja sanaselitykset. Helsingin yliopiston Suomen kielen ja kulttuurin yliopisto-opettajat Saija Pyhäniemi ja Sari Päivärinne keskustelevat suomalaisesta kulttuurista ja kirjallisuudesta: kansanrunoudesta, suomen kirjakielestä sekä suomalaisen kirjallisuuden historiasta ja ominaisuuksista.
Uutispodcastia on kiva kuunnella vaikka matkalla kurssille tai töihin. Yksi jakso kestää noin 20 minuuttia ja joka arkipäivä julkaistaan uusi jakso. Juontajat Marleena Pelli ja Erkka Mikkonen kertovat yhden uutisen kerrallaan.
Miksei kukaan kertonut? | Yle Areena
Toimittaja Emma Karasjoki käsittelee vieraidensa kanssa tärkeitä aiheita: mielenterveys, naisterveys, naisten asema, rahankäyttö, itsekritiikki ja ulkonäkö. Vaikka voi tuntua, että näistä aiheista puhutaan nykyään paljon, ne ovat todella samaistuttavia ja merkityksellisiä ja niistä onkin tärkeää keskustella! Minulle tämän podcastin jaksot tuntuvat siltä, kuin keskustelisin ystävän kanssa.
Melkein kaikki mielestä|Yle Areena
Monet kokevat yksinäisyyttä, ahdistusta tai masennusta, mutta eivät aina uskalla puhua mielen haasteista muille. Mielen kriisitilanteessa vertaistuki ja tietoisuus ovat tärkeitä. Yle Areenan podcastissa Melkein kaikki mielestä somevaikuttaja Roosa Rahkonen pohtii mielenterveyden haasteita yhdessä vieraiden ja psykoterapeuttien kanssa. Podcast tarjoaa vertaistukea omiin mielenterveyden haasteisiin. Jaksoissa käsitellään muun muassa yksinäisyyttä, masennusta, uupumusta, ahdistusta ja ulkonäköpaineiden vaikutuksia.
Toimittaja Kaisa Pulakka tutkii podcastissaan Olipa kerran tunnettujen ja rakastettujen satujen alkuperää paljastaakseen niiden todellisen merkityksen. Ovatko kaikkien rakastamat satuhahmot todellisuudessa niin hyväsydämellisiä ja kilttejä kuin nyt uskotaan? Miten eri aikakausien ideologiat ovat vaikuttaneet satujen juoniin? Mitä sadut oikeastaan opettavat meille, ja miksi ne eivät ehkä olekaan tarkoitettu lapsille?
Queer-ikonit on Yle Areenan podcast, jonka jaksoissa puhutaan ikonisten artistien elämästä, musiikista ja siitä, miten he ovat vaikuttaneet queer-kulttuuriin ja muuttaneet sukupuolen ja seksuaalisuuden normeja popmusiikissa.
Tämä podcast on kiinnostava kaikille mystiikan ystäville. Jaksoissa käsitellään yliluonnollisia ilmiöitä ja kansanuskomuksia, kuten Bermudan kolmiota, virvatulia, lumimiestä tai avaruusolentoja. Podcastia voi kuunnella esimerkiksi Apple Podcasteissa, Spotifyssa ja Suplassa.
Tämä podcast on hauska keskusteluohjelma. Kaikilla on joku hävettävä ja kiusallinen lapsuuden tarina, josta nyt aikuisena on tullut hauska anekdootti. Podcastissa Arvaa mitä! Emma ja Milla kertovat rohkeasti omia kiusallisia tarinoitaan. Hauskasta ja kevyestä podcastista oppii slangia ja puhekieltä. Podcastia voi kuunnella Yle Areenassa ja YouTubessa.
Herätä sisäinen etsiväsi kuuntelemalla rikospodcastia Jäljillä. Podcast sukeltaa selvittämättömiin rikoksiin, sarjamurhiin ja mysteerisiin rikostapauksiin.
En suosittelisi tätä podcastia, jos olet herkkä ja vaikutusaltis, sillä podcastissa käsitellään murhia ja henkirikoksia, ja se on melko jännittävä. Podcastia voi kuunnella Podmessa, Apple Podcasteissa, Spotifyssa ja Suplassa.
Toivottavasti löydät itsellesi kiinnostavan podcastin. Muista olla kärsivällinen ja nauttia oppimisprosessista!
Kirjoittanut
Tatiana Martianova
Helsingin yliopiston maisteriopiskelija, tutkimusavustaja Kielibuustissa ja kieliseppä